Vakantie in eigen land: Eilandhoppen in Nederland

Geschreven door Baukje Beers, Gastblogger van Daisywalkabout en eigenaar van Travelwithbaukje


Texel

Hoe kom ik daar?

Om op Texel te komen, kan je gebruik maken van de veerdienst Teso die je van Den Helder naarTexel brengt. Je kan een ticket ofwel online ofwel bij het loket in Den Helder kopen. En wat super fijnis, je bent er zo: de overtocht duurt namelijk maar 20 minuten!
Ben je aan het eilandhoppen (of wel Waddenhoppen), dan kan je vanaf Texel een enkele reis met de Vriendschap naar Vlieland boeken. Rond hoogwater vertrek je, en binnen 1.5 uur sta je op hetnieuwe eiland. Hier lees je meer over deze overtocht.

Wat is er te doen op Texel?

Vroeger ben ik als kind enkele keren naar Texel geweest, en toen noemde ik het eiland ‘het
schapenparadijs’. Want ja, het eiland staat vol met schapenboerderijen en weilanden vol met dieren. Natuurlijk is er op Texel veel meer te doen dan schapen kijken, zoals wadlopen, de vuurtoren bezoeken, wandelen, fietsen en nog veel meer. De natuur op Texel is uniek, en ‘De slufter’ is het enige natuurgebied in Nederland waar de zee ongehinderd het land kan binnenstromen. Resultaat: een adembenemend landschap. Daarnaast is Texel ook nog eens een goede plek voor vogelliefhebbers. Gewoon op zoek naar een ontspannen vakantie? Dat kan ook, want natuurlijk heeft het eiland vele (zon)stranden.

Vlieland
Hoe kom ik daar?
De meest gebruikte route om op Vlieland te komen, is met de veerboot vanaf Harlingen. Met RederijDoeksen vaar je in 1.5 uur (of binnen 45 minuten als je de sneldienst pakt) naar het eiland. Je kan ook kiezen om CO2-neutraal te varen: zo ga je duurzaam op vakantie in Nederland.Na een bezoek aan Vlieland, moet je natuurlijk ook nog op het buurteiland Terschelling komen! Vanaf Vlieland kan je een enkele reis naar Terschelling boeken met Rederij Doeksen. Hier lees je meer over deze overtocht.

Wat is er te doen op Vlieland?
Vlieland is een overzichtelijk eiland, met een schattig dorpscentrum, een jachthaven en langgerekte stranden. Bij Strandpaviljoen ’t Badhuys kan je heerlijk aan het strand eten met extra aandacht voor de overheerlijke toetjes die ze daar serveren. ’t Badhuys is direct ook een perfecte uitgangslocatie voor een strandwandeling. Midden op het eiland ligt het Posthuys, waar je naartoe kan met de fiets, door te wandelen of met de bus. Ook kan je watersporten op het eiland en een echte aanrader is het doen van een zeehondentocht, die dagelijks vertrekken vanaf de jachthaven van Vlieland. Meer weten over Vlieland? Dit zijn mijn hoogtepunten van een vakantie naar Vlieland.

Terschelling
Hoe kom ik daar?

Ook dit eiland is te bereiken met Rederij Doeksen. Vanaf Harlingen brengt de boot je binnen 2 uurnaar dit eiland. Deze veerdienst vaart ook tussen Vlieland en Terschelling, dus ideaal voor
eilandhoppers. Wil je naar Ameland? Dan heb je verschillende opties. Een bijzondere ervaring is om de overtocht te maken met een historische zeilklipper. Ook voor dagtochten kan je dus naar Ameland! Een andere optie is Robbenboot Ameland, waarmee je ook van Ameland naar Schiermonnikoog kan.

Wat is er te doen op Terschelling?
‘Op Terschelling is ruimte voor iedereen’. Met die quote kom je op het eiland aan, en niks is minder waar! Wij liepen een halve dag door de duinen en over het strand en kwamen nauwelijks mensen tegen. De dorpjes zijn echter wel klein, en daar zal het ook een stuk drukker zijn. Op Terschelling kan je heerlijk fietsen, wandelen, winkelen en het ware eilandgevoel ervaren. Meer weten over Terschelling? Dit zijn mijn hoogtepunten van een vakantie naar Terschelling.

Ameland
Hoe kom ik daar?

Vanaf het kleine plaatsje Holwerd vertrekt dagelijks een veerdienst naar Ameland. Als je verblijft op een ander Waddeneiland, dan kan je beter kiezen voor Robbenboot Ameland, die je van eiland naar eiland kan brengen.

Wat is er te doen op Ameland?

Het zal je niet verbazen, maar ook Ameland is geweldig voor de natuurliefhebber en wandelaar. Een echt must-do op dit eiland is een Robbentocht. Je kan die op elk eiland doen, maar Ameland kent enorme koloniën zeehonden. Daarnaast is de vuurtoren Ameland ook zeker een bezoekje waard.

Schiermonnikoog
Hoe kom ik daar?

Het eiland Schiermonnikoog is het beste te bereiken vanuit het Friese plaatje Lauwersoog. Met de veerdienst sta je binnen 45 minuten op het eiland en met de sneldienst zelfs binnen 20 minuten. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om het eiland te bezoeken vanaf Terschelling en Ameland.

Wat is er te doen op Schiermonnikoog?

Vroeger waren de eilandbewoners van Schiermonnikoog echte avonturiers. Ze voeren naar hetnoorden, waar ze op walvissen joegen. Midden in het dorpscentrum staat de onderkaak van een Blauwe Vinvis die op 6 maart 1950 op de Zuidelijke IJszee is geschoten. Misschien niet de mooiste geschiedenis van het eiland, maar de walviskaak is wel een indrukwekkende bezienswaardigheid.
Daarnaast heeft het eiland verschillende musea en kan je natuurlijk ook heerlijk wandelen en fietsen op het eiland.


Wadhoppen
Dus, heb ik je overtuigd om deze zomer eens totaal wat anders te doen? Op de meeste eilanden kan je je makkelijk een aantal dagen (of langer) vermaken. Toch kost de overtocht en de reis naar een waddeneiland meer tijd dan je denkt, dus plan ruim de tijd. Kies per eiland minimaal een verblijf van 3 nachten, zodat je genoeg tijd hebt om het eiland te verkennen. Je kan je reis zelf plannen, maar er zijn ook verschillende organisaties die je maar al te graag meenemen op dit avontuur. Met Eilandhopper vaar je in een historische zeilklipper van eiland naar eiland. Deze rondreizen beginnen elke vrijdag in Lauwersoog en brengen je langs alle eilanden.

Meer reisinspiratie nodig? Neem dan een kijkje op Travelwithbaukje voor de nieuwste
#reizenineigenland artikelen.


Online boeken

Bij Daisy Walkabout Vakanties heb je een grote verscheidenheid aan accommodaties in Nederland.

Je boekt jouw vakantie gemakkelijk via de onderstaande button. Je boeking wordt ondergebracht bij United Travel en de afhandeling? Die doen wij voor jou.